Hva er en GML-fil egentlig?

Jan SkarsteinProdukter, Focus GML Viewer2 Comments

visualisert gml fil landskap

Hva er en GML fil, og hvordan åpne den?

Vi forklarer hva en GML fil er, og hvordan du kan enkelt åpne, og se dine GML filer.

Hva er GML filformatet?

En GML-fil (Geography Markup Language) er et XML-basert format som brukes til å representere geografiske data. Det er et standardisert format som brukes til å lagre og utveksle geografiske informasjonssystemer (GIS) data. GML-filer inneholder geometri, topologi og attributtdata for geografiske funksjoner som punkter, linjer, flater og volumer.

Internasjonalt

GML er en internasjonal standard utviklet av Open Geospatial Consortium (OGC).

|

Geografi

GML er spesifikt utviklet for å håndtere geografisk informasjon og støtter en rekke geometrityper som punkter, linjer, polygoner, flater og volumer. Den inneholder også metadata for geografiske funksjoner. Dette gjør det enklere å representere og utveksle geografiske data på en standardisert måte.

XML-basert

GML-filer er basert på XML (eXtensible Markup Language), som er et velkjent og utbredt format for å representere strukturerte data. XML gir fleksibilitet og mulighet for enkel integrasjon med andre systemer og verktøy som støtter XML-behandling.

Utvidbarhet

GML er et svært utvidbart format, noe som betyr at det kan tilpasses og utvides for å imøtekomme spesifikke krav og behov innenfor geografisk informasjon. Dette gjør det mulig å inkludere tilpassede attributter, metadata eller annen informasjon i GML-filen, noe som kan være nyttig for spesifikke anvendelser eller domener.

Produktspesifikasjoner og UML-modellering

En metode for å utvide bruken av GML er ved å etablere nye standarder for bruksområder. Da bruker man såkalt UML-modellering for å sette opp et skjema som viser hvordan objekter kobles mot hverandre og hvilke egenskaper de skal ha. Når det er etablert ender man opp med en produktspesifikasjon som også kalles for et XSD-skjema, da disse brukes på formatet XSD. Denne produktspesifikasjonen brukes som en mal for hvordan objekter skal defineres og senere for å kontrollere at ting har blitt levert riktig.

Hvordan åpne en GML fil?

Det har vært til tider kronglete eller dyrt å åpne GML-filer, samt veldig begrenset mulighet for visualisering. Det finnes programmer for lesing av XML-filer som kan brukes til å validere GML-filer opp mot skjemaer for å se at de er riktig strukturert. Noen programvarer har støtte for import av GML-filer slik som utvalgte GIS-programvarer eller vår egen Focus CAT til Civil 3D. Man har også mulighet til å åpne alle GML-filer i vilkårlige tekstprogrammer, da formatet er åpent og kan behandles som ren tekst om man ønsker.

Med Focus GML Viewer kan du nå enkelt og raskt åpne dine GML filer, rett i nettleseren. Du slipper å laste ned eller installere programmer, konverter filer, og du kan se modellen fullt i 3D med Focus GML Viewer.   

Er du interessert?

For mer informasjon kan du kontakte oss og vi hjelper deg med en tilpasset løsning.

2 Comments on “Hva er en GML-fil egentlig?”

  1. Hei

    Er GML-formatet lesbart i innsynsverktøy som Navisworks, Solibro og Tribmle Quadri?

    1. Hei, det er per i dag ikke lesbart i Navisworks eller Solibiri. Vi har hørt at Quadri jobber med GML-funksjonalitet, men vi kjenner ikke til noen detaljer rundt det.”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *