Børve Borchsenius Polymer Exploration Centre ved hjelp av Focus Software løsninger

Jan SkarsteinKundehistorier, Focus RAT, RevitLeave a Comment

Image

Utfordringer og krav til et moderne industribygg

Det er mange krav som må tilfredsstilles når et moderne industribygg av høy arkitektonisk verdi skal prosjekteres. Her viser vi hvordan Børve Borchsenius ved hjelp av Focus Software sine løsninger innfridde kravene og løste utfordringene rundt industribygget Polymer Exploration Center i Porsgrunn.

Bakgrunn

Børve Borchsenius er Norges eldste arkitektfirma. Utfordringen knyttet seg til å design et industribygg, Polymer Exploration Center (PEC) i Porsgrunn for en av verdens ledende plastprodusenter Norner AS. PEC skal eies og drives av eiendomsforvalteren R8 Property.

I tillegg til at bygget skulle være av høy arkitektonisk kvalitet, var det også strenge krav til arealutnyttelse inne i bygget. Mange store maskiner og utstyr skulle plasseres i det nye bygget, samtidig måtte alle rom tilfredsstille krav om ventilasjon og dagslys.

Siden bygget skal brukes til forskning rundt plast og kjemikalier er det ekstra strenge krav til ventilasjon. Det nye bygget er mindre enn de eksisterende lokalene til Norner AS som også var en utfordring under designarbeidet.

Mål

Det var tre viktige mål ved dette prosjektet:

  1. Designe rom i PEC som både tilfredsstiller alle krav om dagslys og ventilasjon, og som kan romme alt av nødvendig utstyr og maskiner
  2. Skape en BIM-modell som kan brukes av entreprenører og byggherre før og under bygging
  3. Levere prosjektet til R8 Property til avtalt tid.

Løsning

Løsningen Focus Software leverte for Børve Borchsenius inneholdt Focus RAT Arkitekt, en utvidelse til Autodesk Revit utviklet av Focus Software.

Med denne løsningen ble arbeidet med romarealer og optimalisering av arealet enklere på tross av utfordringene med de store maskinene og ventilasjonen som skulle inn i de forskjellige rommene.

Focus RAT verktøyet til Revit inneholder også et stort objektbibliotek som gjorde at arbeidet med å sette inn dører og vinduer som passet det arkitektoniske utrykket i Revitmodellen gikk raskere og mer effektivt og sparte tid.

IFC-eksport funksjonen i Focus RAT gjorde også at det var mulig å enkelt å samhandle på tvers av fag og firmaer som var involvert. Den komplette BIM-modellen gjør også framtid vedlikeholdsarbeid lettere og mer effektiv for R8 Property.

Image

Resultat og Konklusjon

Børve Borchsenius leverte en BIM-modell av høy kvalitet til rett tid ved hjelp av Revit og Focus Software sin Revit utvidelse Focus RAT.

Objektbiblioteket og dør og vinudskjema kortet ned på arbeidstiden rundt modellen og sørget for leveranse til rett tid. IFC-eksport i Focus RAT gjorde også den tverrfaglige samhandlingen smidigere.

PEC var et viktig prosjekt for Børve Borchsenius. Trude Lønnebakke, produktdesigner hos Børve Borchsenius forklarer at de som arkitekter har jobbet mest boliger. Men nå som det investeres mye i industri i Porsgrunnområdet er det viktig å vise at vi kan levere gode industribygg, for å på den måten sikre framtidige oppdrag i denne viktige sektoren.

Er du interessert?

For mer informasjon om løsningene presentert her kan du kontakte oss og vi hjelper deg med en tilpasset løsning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *